Torte

Lila kokos torta

DSC_0044Dugo sam razmisljala sa kojim receptom poceti. Kokos…Mmmmmm! Inspirisana ombre tortama, koje su i dalje veoma popularne, nastade i ova moja Lila kokosica .

Najveci problem je bio naci odgovarajuci recept, odnos sastojaka za vanila kore. Socne, mekane a opet pune ukusa. Ali jedno je bilo sigurno-bela cokolada. Bez nje ukus ne bi bio potpun.

Deca su bila u vrticu, slobodan dan, nalet inspiracije i……evo je. Divna, socna, kremasta…..

Sastojci za koru:(x2)

115g putera( sobne temperature)

60ml kokosovog ulja

200g kristal secera

2 jaja L(ako su manja moze se dodati i jedno belance jos)

220g brasna

1 kafena kasicica prasak za pecivo

prstohvat soli

60ml mleka

60 ml “butter milk” (posto u Srbiji nema, moze se napraviti tako sto u obicno mleko sipate kasicicu limunovog soka i ostaviti par minuta da dodje do reakcije)

1 kasika vanila ekstrakta

Ukljuciti rernu na 180C i pripremiti okrugli pleh precnika 24cm. Pleh podmazati uljem zatim malo pobrasnjaviti ili postaviti papir za pecenje.

Razmeksali puter izmiksati zajedno sa uljem. Zatim dodati secer, i kada smesa postane penasta, dodati jedno po jedno jaje. Sledece jaje se dodaje tek kada je prethodno dobro povezano. Sipati vanilu. Zatim dodati pola kolicine brasna i mleko. Izmiksati da se poveze a zatim i ostalu kolicinu brasna i butter milk. Paziti da je smesa izmesana dobro.

U smesu dodati ljubicastu boju za kolace, najbolje gel boje . Dodavati po malo dok ne dobijete odgovarajucu boju.Prvo svetliju nijansu.Sipati pola smese u pleh i peci oko 20-25min na 180C.

Zatim u drugu polovinu dodati jos malo ljubicaste boje da bi se dobila tamnija kora.

Pecenu koru izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi. Ponoviti postupak i sa tamnijom smesom.

Ponoviti postupak, samo sto ne dodajemo boju na kraju. Belu koru mozete peci izjedna pa je seci na pola.

Lila fil:

200g bele cokolade

200ml slatke pavlake

50 ml slatke pavlake

Izlomiti cokoladu na male delice. Staviti slatku pavlaku u malu serpicu i na ringli ili mikrotalasnoj zagrejati do kljucanja (paziti da ne provri) . Zatim preliti preko cokolade. Kada se sva cokolada rastopi ganas dobro ohladiti.

Ohladjen ganas dobro umutiti uz dodavanje jos 50ml slatke pavlake. Podeliti na tri dela pa svaki obojiti ljubicastom bojom da dobijete tri nijanse lila.

Filovati bela kora, najsvetliji ganas, svetlo lila kora, pa malo tamniji ganas, najtamnija kora i najtamniji ganas. Zavrsiti opet belom korom. Tortu premazati ostatkom ganasa i ostaviti u frizider da se ohladi.

Kokos beli krem:

150g kokosa

100g secera u prahu

1 kasika kokosovog ulja hladno cedjenog

250 ml slatke pavlake

30ml mleka

U posudu za mucenje staviti kokosovo ulje  i secer u prahu pa dobro umutiti mikserom. Dodati mleko i dobro umutiti. U posebnoj posudi umutiti slatku pavlaku pa sipati u predhodno umucen kokos krem. Sve sjediniti spatulom i dodati kokos.

DSC_0047 (1)

Premazati kokos kremom i ukrasiti po zelji.

Moja dekoracija je ovoga puta bila vrlo jednostavna jer je torta sama po sebi vrlo simpaticna.

Nemojte da vas buni kokosovo ulje u kokos kremi. Ono mu daje divan ukus, kremast kao i finu aromu kokosa. Ako niste veliki ljubitelj kokosa mozete umesto ulja dodati kokosovo mleko ali kupovno jer sadrzi u sebi vise masnoce.

Nadam se da cete uzivati u ovom divnom letnjem ukusu .

Prijatno…….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s