Mus torte

Coko mus torta sa mandarinom i bademom

Iako nisam neki specijalni ljubitelj vocnih torti, ova me je odusevila. Toliko lagana, toliko ukusna….

Moj suprug je neko ko bi jeo voce za dorucak, rucak i veceru 🙂 I po malo jos izmedju. A blizi se njegov rodjendan pa je red dosao i na ” te” vocne tortice. Ali na moj nacin. Sa cokoladom…… naravno.

Spoj mandarine, bele cokolade, badema i crne cokolade….mmmmm. Na prvi pogled ne bas spojiva kombinacija. Ali moracete mi verovati na rec… Preukusna.

Naravno inspirisana bozanstvenim francuskim entrementima. Kako im odoleti kad su tako savrseni. Vrhunac poslasticarstva. Ali na moj, amaterski nacin.

Potrebno:

Biskvit

3 belanca

1 zumance

4 kasike secera

1 kafena kasicica arome badema

2 supene kasike brasna

2 supene kasike bademovog brasna

1 kafena kasicica praska za pecivo

Ugrejati rernu na 180c. Obloziti kalup razmera 28cm papirom za pecenje.

Umititi belanca dok ne zapene, dodati secer i umutiti u gust sam.Zatim dodati jedno zumance i aromu badema.

U posebnoj posudi izmesati belo brasno, bademovo brasno i prasak za pecivo a zatim prosejati i dodati umucenim jajima.

Spatulom povezati masu, sipati u pleh i peci oko 20 minuta dok ne porumeni.

Pecenu koru ostaviti da se prohladi.

Zele od mandarine

200ml soka od mandarine

60 g secera

1 supena kasika arome vanile

6g zelatina

30ml hladne vode

Potopiti zelatin u hladnu vodu i ostaviti da nabubri.

U manju serpicu sipati sok od mandarine, secer i aromu vanile. Kuvati dok se secer ne rastopi, ali na laganoj vatri. Paziti da ne provri. Kada se secer ratopio dodati zelatin i dobro promesati da se rastope svi kristali zelatina.

Sipati u folijom oblozen kalup razmera 23-24 cm i ostaviti u frizider da se stegne.

Beli cokoladni mus

100g bele cokolade

150ml slatke pavlake

6 g zelatina

30ml vode

1 kasika arome mandarine

2 kasike mleka

Izlomiti cokoladu na sitne komadice.Zatim ugrejati 100 ml  slatke pavlake do kljucanja (paziti da ne provri) . Vrucu slatku pavlaku preliti preko cokolade i ostaviti 2 minuta, zatim promesati. Dobijeni ganas dobro ohladiti.

Zelatin potopiti u hladnu vodu da nabubri.

Ohladjeni ganas umutiti mikserom i dodati u njega preostalu slatku pavlaku, pa sve zajedno dobro izmiksati.

2 kasike mleka zagrejati, pa rastopiti u njemu nabubreli zelatin. Zatim dodati umucenom belom musu.

Crni coko mus

200 g crne cokolade

300ml slatke pavlake

6g zelatina

30 ml hladne vode

2 kasike mleka

Cokoladu iseckati na sitne komadice. 200ml slatke pavlake staviti da se zagreje a zatim preliti preko cokolade. Ostaviti 2 minuta a zatim izmesati. Ganas dobro ohladiti.

Zelatin potopiti u hladnu vodu i ostaviti da nabubri.

Zatim staviti 2 kadike mleka da se ugreju pa rastopiti nabubreli zelatin.

Ohladjeni ganas umutiti mikserom, zatim u njega dodati preostalu slatku pavlaku. Dobro umutiti i dodati rastopljeni zelatin.

Redjati

Kora

Pola crnog coko musa

Pa ostaviti u frizider da se malo stegne

Zele od mandarina staviti na sredinu a oko njega sipati beli mus

Ostatak crnog coko musa

Dekorisati po zelji.

Prvobitna ideja je bila preliti glazurom ali posto sam imala dva mala smetala oko nogu :)) ukrasena je samo mandarinama sa cokoladom i cokoladnim listicima.

A o tome u nekom drugom postu.

Prijatno….

DSC_0004DSC_0002

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s